We love Berlin, deel IV

Mitte, vervolg

Na een heerlijke relaxdag woensdag, vertrekken we donderdagochtend vroeg richting Fernsehturm. We willen graag eens omhoog om van het uitzicht te genieten en vandaag is daar een perfecte, want stralende, dag voor.

Berlijn, Fernsehturm

Om 9 uur gaan de deuren open voor vroege vogels zoals wij. Dachten we ‘even’ omhoog te liften, van het uitzicht te genieten en weer te vertrekken, dan komen we bedrogen uit. Om kwart voor 9 staat er al een rij in de – nu al – blakkerende zon en we sluiten aan. Als de deuren opengaan, worden de tassen gecontroleerd. Daarna mag je binnen weer in de rij om kaartjes te kopen. Vervolgens worden de tassen en jijzelf gecheckt zoals op een luchthaven en dan mag je weer in de rij voor de liften. Een heel gedoe maar veiligheid voor alles natuurlijk. De lift omhoog is gaaf: hij gaat heel hard (6 meter per seconde) en in het plafond is een doorzichtige strook, zodat je langs de wand kunt zien hoe hard het gaat. Er is ook een trap van 986 treden, we hebben geen liefhebbers voor dit avontuur kunnen ontdekken! Eenmaal boven mag je – zonder rij – vrijelijk van het uitzicht genieten en dat doen we natuurlijk, daarvoor waren we hier tenslotte! We zien Tempelhofer Freiheit in de verte,

P1050130

vliegveld Tegel in een andere verte

P1050133

en Berlijn centrum met Unter den Linden, Tiergarten en de Siegessäule in de verte.

P1050131

Als je die lijn doortrekt en dan een beetje naar rechts, daar ligt onze Knipmes, als het goed is… Als we weer omlaag gezoefd zijn, pakken we een trammetje richting Bernauer Strasse.

Berlijn, Bernauer Strasse

Hier staat nog 220 meter van de Muur plus een wachttoren en er is een gedenkplaats met heel veel verhalen over de invloed van de Muur op het dagelijkse leven en natuurlijk ook over de vele ontsnappingspogingen die ondernomen werden. In de schaduw drinken we koffie en laten deze plek op ons inwerken. Er was ook een ontsnappingstunnel,

Berlijn, Bernauer Strasse

de route van de tunnel is aanschouwelijk gemaakt met stalen platen in het gras. Op de muren van de flatgebouwen staat foto’s van hoe het er in de jaren van de Muur uitzag en aan toe ging.

Berlijn, Bernauer Strasse

Onder de indruk wandelen we verder en Fred wijst op de dikke plakkaten aanplakbiljetten overal, dat ziet er grappig uit. Boodschap op boodschap op boodschap maakt samen één dikke koekebak!

P1050151

Het wordt warmer en warmer, we zoeken zo vaak mogelijk een bankje in de schaduw om even op adem te komen en wat te drinken. Ongemakkelijk, maar we willen toch gewoon lekker blijven genieten van wat we allemaal zien. We wandelen langs de Volksbühne

Berlijn, Volksbühne

op de Rosa-Luxemburg-Platz, een theater voor en door het volk, gebouwd in 1913-1914. Vandaar is het niet ver meer naar de Neue Synagoge, die we ooit al eens bezochten, een schitterend bouwwerk, letterlijk en figuurlijk.

Als de warmte zich weer doet gelden, vinden we een bankje in een lieflijk hofje, de Heckmannhöfe. Een oase van rust midden in de stad en een uitgelezen plek om onze broodjes te eten naast een kabbelend fonteintje.

Door de Hackesche Höfe, allemaal hofjes, verbonden door smalle doorgangetjes,

Berlijn, Hakesche Höfe

komen we weer in de drukte en wordt het hoogste tijd om ons in het volgende avontuur te storten: op onze stalen rossen dwars door het centrum van Berlijn crossen, tussen auto’s, bussen, toeristenbussen, -riksja’s en andersoortige vervoermiddelen door richting Brandenburger Tor en Tiergarten, waar het allemaal gelukkig weer wat rustiger wordt….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *