Van vioolkerkjes en anti-koorts bronwater

Regen op het Canal des Ardennes

Zondag is het tijd om Rethel te verlaten. Lijkt het in eerste instantie aardig weer, al snel slaat het helemaal om en brengt de dag niets dan regen, regen en nog eens regen. Het kanaal is er niet minder om, soms lijkt het of we door het oerwoud varen. Alleen het sluiswerk, daar word je nu dus effies niet vrolijk van…

Canal des Ardennes, of je door het oerwoud vaart

Bij Asfeld is het gedaan met het Canal des Ardennes en dobberen we ongemerkt het Canal Lateral de l’Aisne op. Bij Asfeld zien we ook een aardige afmeermogelijkheid, waar al een ander scheepje ligt: een narrow-boat met – hoe kan het anders – Engelsen aan boord. Volgens hen is er in Asfeld helemaal niks, zelfs geen mogelijkheid om brood te kopen. Als de regen min of meer ophoudt, vertrekken de Engelsen en vinden wij het hoog tijd om de benen te strekken en Asfeld in te kuieren. Die narrow-boatmensen hebben kennelijk nooit verder gekeken dan hun neus lang is, want Asfeld is een aardig dorp met een bakker, een slager en zelfs een kleine superette, zoals een Asfelder dame het zo vriendelijk uitdrukte. In werkelijkheid is het een uit de kluiten gewassen Tabac, waar ook gebruikte goederen en op maandag, als de boulangerie dicht is, stokbrood verkocht wordt. Bovendien heeft Asfeld een wel heel bijzonder barok kerkje.

Barokkerkje van Asfeld

Het is in 1683 gebouwd en ontworpen door een in Gent geboren pater, Francois Romain. Het grondplan van de Eglise St.Didier ontwierp hij in de vorm van een viool. De heer Romain was niet misselijk, want in hetzelfde jaar leidde hij de reconstructie van de Sint Servaasbrug in Maastricht en bedacht een manier om brugfunderingen te leggen in een stromende rivier. Dit bracht hem zoveel bekendheid dat hij zelfs gevraagd werd voor de bouw van de Pont Royal in Parijs! Het kerkje kan bezocht worden en als je 2 Euries doneert, krijg je het hele verhaal te horen in de taal van je keuze: Frans, Duits, Nederlands of Engels. Op de terugweg wandelen we nog even naar de Aisne, die hier nooit ver weg is, en stuiten op een kanovereniging met wildwaterbaan.

Dorus zwemt in de Aisne

Dorus wil wel even testen en zwemt naar hartelust tussen de stokken. De volgende ochtend brengt stralend weer en we wandelen welgemoed naar de Tabac-superette voor een stokbroodje

Ligplaats bij Asfeld in het Canal des Ardennes

dat we nuttigen met een kopje koffie en de kuiptent eindelijk weer eens helemaal open!

P1210818

Als we vertrekken varen we dus op het Canal Lateral de l’Aisne en hier is men kennelijk druk bezig met onderhoud: op twee plaatsen wordt gebaggerd dat het een lieve lust is. Omdat het kanaal hier bepaald niet breed is, worstelen we eenmaal door de ondiepte en bij de volgende werkzaamheden gaat het te laden binnenvaartscheepje aan de kant om ons er door te laten, wat overigens ook niet anders gekund had.

Baggerwerkzaamheden in het Canal Lateral de l'Aisne

Bij Variscourt vinden we een heerlijk plekkie, compleet met picknickbanken èn via internet een wandeling die bij Variscourt begint. Een kleine 16 kilometer zal ons morgen van het dal van de Aisne naar het dal van de Suippe en terug voeren via de route Sainte-Geneviève. Zover is het nog niet, eerst genieten we nog een poosje van het heerlijke weer, totdat het harder gaat waaien, donkerder en donkerder wordt en een onweer losbarst. Tot de volgende ochtend is het weer behoorlijk van slag maar daarna schijnt de zon weer en wagen we het erop. Een niet zo fraaie wandeling voert ons naar de Fontaine St-Geneviève, een bron waarvan het water kennelijk ooit koortsen deed verdwijnen.

Bijzondere bankjes bij de Fontaine Sainte Geneviève

Een kapelletje boven wat ooit de bron was en een bord met uitleg herinneren nog aan deze wondere tijden. De bron is opgedroogd, de bankjes die men hier neergezet heeft bijzonder en wij vinden dit wel een prima plek voor een bakkie uit onze privé-thermosbron. Eenmaal de Suippe overgestoken wordt de wandeling aangenamer en hebben we ook af en toe zicht op de rivier en – helaas – ook op de dreigende luchten die aan komen drijven!

P1210847

Bij Orainville steken we de Suippe weer over om daarna kilometerslang door de hooggelegen velden, onbeschut, terug naar het dal van de Aisne te lopen. Dat onbeschutte is wat ons zorgen baart: als het hier gaat onweren – en aan de bewolking te oordelen is die kans wel aanwezig – ben je mooi het haasje, want het hoogste punt ver in de omgeving.

P1210857

We redeneren dat het vooralsnog te hard waait en wagen de gok. Gelukkig maar, want buiten een flinke bui toen we eenmaal weer op kanaalniveau waren, is er geen klap onweer gevallen! Wél hebben we in recordtijd de 6 kilometer onbeschutte hoogvlakteroute afgelegd, en da’s natuurlijk ook wat waard! Langs het kanaal wandelen we terug naar de Knipmes, waar we onze natte zooi afleggen, een douche’je nemen en weer helemaal het ventje/wijfie zijn! Sainte-Geneviève was kennelijk met ons vandaag!!!

De Suippe

De Suippe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *