Van Hannover naar de Weser

Op dinsdag 3 augustus vertrekken we om 06.00 uur van het Elbe-Seitenkanaal en maken aan het eind van de middag voldaan vast in Hannover.

P1050425

Even penibel: als we bij sluis Anderten met drie scheepjes breed en maar één bolder om vast te maken achter dit binnenvaartschip in de afdaling gaan en maar ternauwernood tussen het schip en de sluisdeuren passen…

Sluis Anderten

In Hannover wandelen we wat, eten bramen langs het wandelpad, ontdekken weer nieuwe paden door Kleingartengebieden

P1050426

en een wel zeer aangename route om bij de stadse supermarkt te geraken. Een klein dametje raakt helemaal in de ban van Dorus en die laat het rustig over zich heenkomen.

P1050431

Ik kook wat eten op voorhand voor Fred. Vrijdagochtend neem ik de trein richting Randstad. Fred heeft een waslijst aan klussen, die hij tijdens mijn afwezigheid gedaan wil hebben, dus enige goede zorgen op voorhand zijn dan een wel heel kleine blijk van waardering mijnerzijds… Het worden voor mij heerlijke dagen: de kinderen, schoon- en kleinkinderen weer zien, een dagje met mijn liefste vriendin en een zussenavond met vier van mijn vijf zusjes, het is heerlijk. Zaterdag hebben Jeroen en ik een geweldige middag met de kleinkinderen in de Waterspeeltuin en dinsdag vieren we de verjaardag van deze kleine, toch alweer grote man.

Scan

Woensdagmiddag trein ik terug richting Hannover, waar een superblije man en hond mij opwachten. Ik word verwend met bloemetjes van Fred en een potje jam van de Deense buurman.

P1050439

Ondertussen heeft mijn steun en toeverlaat bepaald niet stil gezeten en het grootste gedeelte van zijn lijst afgewerkt. Vooral het geschilderde anti-slip in de gangboorden vinden we allebei helemaal geweldig. Da’s bepaald een dankbare klus geweest…

P1050436

De volgende dag doen we de nodige inkopen en gooien daarna los om de rust van het Mittellandkanaal in de buurt van Haste op te zoeken. ’s Avonds maken we een wandeling door de bossen en kunnen een tijdlang twee grazende hertjes bewonderen.

Dorus zwemt nog even in het kanaal en dan, de volgende dag, gaan we op weg naar Minden. Als er water genoeg is in de Weser eindigt hier dan voor ons onze reis op het Mittellandkanaal. In dat geval willen we via de Weser koers zetten naar de Hunte en vervolgens naar het Küstenkanaal. Maar goed, dat merken we wel als we in Minden zijn.

Aquaduct over de Weser

We varen via het aquaduct over de Weser, gooien de watertank vol bij de bunkerboot

P1050468

en vinden een mooi plekje met zicht op de schachtsluis van Minden. Bovendien vallen we met onze neus in de boter: precies tegenover onze Vader Knipmes worden de Mindener Havendagen gehouden, dus dat belooft herrie en gezelligheid! Als we de kaart bekijken, ontdekken we dat Minden twee forten rijk is: fort A en fort C. Fort B kunnen we nergens ontdekken, bij navraag blijkt dat niet meer te bestaan. Vrijdagavond wandelen we over het aquaduct naar de overkant,

Aquaduct over de Weser

komen bij fort A en worden direct uitgenodigd voor een feest morgen middag. Er wordt dan gevierd dat deze ruimte 20 jaar in gebruik is als Kleinkunstcentrum.

Minden, Fort A

Natuurlijk willen we dat graag even meevieren en de heren van het feestcomité wijzen ons en passant hoe we bij fort C kunnen geraken. In de schemering wandelen we langs het best wel spooky station van Minden

Minden, Hauptbahnhof

naar fort C. Heel mooi maar helaas niet toegankelijk.

Minden, Fort C

Door het sfeervolle Mindener Schipperskwartier komen we uiteindelijk weer bij onze Vader Knipmes aan, waar het feestgedruis aan de overkant in volle gang is. We laten ons heerlijk in slaap wiegen op de muziek….

Minden, Stadtmitte

De volgende dag fietsen we naar Minden Centrum, wandelen van hot naar her op zoek naar een waterkaart van de Weser, vallen met onze neus in de biologische boerenmarkt,

die in de Altstadt gehouden wordt, bewonderen de überschattige vakwerkhuisjes

Minden, Altstadten eenmaal terug op de Knipmes leren we dat er vanavond vuurwerk zal zijn. We liggen eerste rang, het zal bijna recht tegenover ons ontstoken worden… Eerst natuurlijk ’s middags nog even feesten op het fort. Daar vinden we bovendien een leuk kadootje voor Digna, die in de zomervakantie jarig is geweest. ‘s Avonds genieten we samen met Paul en Mariëtta van de Avontuur van het vuurwerk en nemen pas in de kleine uurtjes afscheid – altijd gespreksstof te over met collega-schippers.

P1050536

De volgende dag wandelen we stroomopwaarts langs de Weser, zien het stoomtreintje de Weser oversteken, laten Dorus zwemmen in de Bastau, een stroompje dat uitmondt in de Weser

P1050559

en wandelen door het ‘Schipperskwartier bij daglicht’ terug.

Happy Hour op de Avontuur maakt de dag compleet en erg gezellig. Vannacht slapen we dus voor het laatst op het Mittellandkanaal. De Weser heeft meer dan genoeg water volgens de sluisheren. Een oude, bekende rivier, we verheugen ons op deze hernieuwde kennismaking…..

De Weser

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *