Van de pot gerukt….

P1200731

Is dat effe wat: stopt op een mooie nacht na een gezellig etentje bij een oud-collega en zijn vrouw ons pleetje er gewoon mee! Niks doorspoelen, geen beweging meer in te krijgen. Blijkt het elektrische gedeelte waarschijnlijk al langer dan we in de gaten hadden, niet (meer?) zo waterdicht als zou moeten… Gelukkig is er inmiddels een nieuwe onderweg, die we hopelijk in Halle in ontvangst kunnen nemen. Tot die tijd maar met de dikke, witte billen over de reling dus….! Door deze onverwachte wending in ons intieme bestaan blijven we een paar dagen langer hangen in Brussel,

terwijl we toch echt wel aan vertrekken toe zijn. De herrie, het verkeer en de bijna niet aflatende sirenes beginnen ons een beetje tegen te staan van lieverlee. Bovendien gaat het oude liedje van dat Brussel toen nog een vrolijke stad was, wat ons betreft helemaal op: wij vinden de mensen nu over het algemeen bepaald niet vrolijk. In het openbaar vervoer en op straat kijkt bijna niemand je aan en een glimlach ofzo kan er al helemaal niet af. Natuurlijk is dit generaliserend, dat weten we wel en als je met iemand persoonlijk te maken krijgt, is men – weer over het algemeen – vriendelijk genoeg, maar toch…. De verschillen zijn groot: prachtige ‘het kan niet op’ wijken naast vies, vervallen, hopeloos met overrompelend naar urine stinkende metrostations; daar wordt een mens ook niet vrolijk van. Mooi: onder andere het oude centrum,

de Europese wijk, het koninklijk park van Laken, de Kunstberg en de wijk rond het Jubelpark met de schitterende musea.

Triest: heel veel daarbuiten. Voordat het nu op één grote klaagzang gaat lijken, we hebben van het moois genoten hoor, elke dag bekeken we een wijk uitgebreid. Het lelijke, daar letten we, kortzichtig als we zijn, maar niet al te erg op. Op maandag bezoeken we het Europees Parlement

P1200674

en aansluitend willen we graag naar het Jubelmuseum voor een tentoonstelling over Lascaux met de prehistorische muurschilderingen. Helaas pindakaas: maandag gesloten! In het oude centrum kunnen we de verleiding niet weerstaan: er moeten wafels gegeten worden!

Een onderneming op zich, zo’n enorm gevaarte te lijf gaan met een ieniemienie plastic vorkje! Na afloop zijn we rijp voor een douchebeurt maar lekker was het wel! Natuurlijk zien we Manneken Pis en ook Jeanneke slaan we niet over.

We kuieren langs het Chinese Paviljoen en de Japanse Toren, allebei opgericht in opdracht van Leopold II. Ooit schitterende bouwwerken, nu beide helaas in een verregaande staat van verval.

Dit in tegenstelling tot het Atomium, een restant van de Wereldtentoonstelling in 1958 en drukbezocht. Naast al dat gesightsee is er ook ruim voldoende gezelligheid. Door een hekserig toeval ontdekken we dat een oud-collega al jaren hier vlakbij Brussel woont en werkt. De vriendschapsbanden worden enthousiast hernieuwd en aangehaald.

P1200670

Zondag eten Krijn en zijn vrouw Francoise bij ons aan boord en dinsdag na zijn werk haalt Krijn ons op om bij hen in Overijse te genieten van elkaar en van groenten en vlees, gegrild op de Plancha – een heet gestookte ijzeren plaat, een beetje als een barbecue maar dan anders. Het is heerlijk om elkaar weer te zien, bij te kletsen en te ervaren waarom we toen ook alweer zulke goede collega’s/vrienden waren. Jammer dat we elkaar uit het oog verloren, dat laten we nu echt niet meer gebeuren! Als het van lieverlee bedtijd wordt, brengen Krijn en Francoise ons terug naar de jachthaven maar niet nadat ze ons nog even langs de heuvel van Waterloo en het fraai verlichte Atomium by night hebben gevoerd.

Brussel

Geweldig hoe verrassend het leven soms kan lopen! Nog meer gezelligheid: we maken kennis met de supervriendelijke bemanning van de Naïk. Er wordt bij ons geborreld en bij hen genoten van een heerlijke zuurkoolschotel, compleet met een onvervalste Hema-rookworst! De dagen in Brussel zijn omgevlogen: een lach en een traan, maar nu is het tijd om te vertrekken en dat gaan we zo dadelijk dan ook doen, óp naar nieuwe verten (en een nieuw pleetje, hihi!)….

Brussel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *