Heerenveen, Mildam en het Oranjewoud

Heerenveen heeft een paar leuke straatjes. Helaas niet veel, voor het overige doet Heerenveen niet onder voor welke doorsnee-provinciestad dan ook. Veel intertijd vernieuwende winkelpromenades volgepropt met de overbekende winkelketens, waarin je – ongeacht in welke stad je bent – met je ogen dicht je weg kunt vinden.

Het is markt als we op een mooie zaterdag de stad ingaan en dat maakt het in ieder geval altijd extra-feestelijk. Op een mooie zondag verhuizen we van de ‘suburbs van Heerenveen’, zoals wij dit oneerbiedig noemden maar wat in werkelijkheid Nieuweschoot blijkt te zijn, naar een heerlijk waterkantje in Mildam.

Bij Mildam

Het Oranjewoud moet verkend en dat is zeker niet voor niks; wat een prachtig parkachtig bosgebied is dit! Kaarsrechte lanen afgewisseld met kronkelpaden door bossen van ruim 200 jaar oud,

Het Oranjewoud

het geheel gestoffeerd met bescheiden en minder bescheiden onderkomens, gebouwd door vroegere generaties.

In Oranjewoud

We lopen keurig door die rechte lanen en banjeren een stuk minder keurig door de overblijfselen van de bijzonder natte, voorgaande weken. Bij een brede vaart worden we geacht rechtsaf te slaan maar om te zien waar de vaart precies begint is nog behoorlijk lastig.

In Oranjewoud

Zonneschijn wordt afgewisseld door felle hagel- en natte sneeuwbuien maar dat kan ons niet deren, we genieten volop van het fraais dat dit gebied te bieden heeft.

In Oranjewoud

Bij Mildam bevindt zich ook de ecokathedraal en daar willen we graag weer eens een kijkje nemen. We waren hier ooit al en vonden het toen een nogal bizarre verzameling gestapelde stenen.

Ecokathedraal Mildam

Soms loont het op je schreden terug te keren en dat is precies wat we op een niet zo fraaie dinsdag doen. We treffen het: er wordt aan het project gewerkt en er zijn de afgelopen jaren al aardig wat stapelwerken toegevoegd. Fred maakt een praatje met de heren en vindt het vooral bijzonder te zien dat mannen van zijn leeftijd of zelfs ouder zich bezighouden met het stapelen van stenen tot niet nader te omschrijven bouwwerken, stapels en trapjes zonder vast omschreven doel en/of plan. Tot nu toe dan in ieder geval want momenteel zijn de heren bezig met het stapelen van een toren en dat gebeurt bijzonder gewetensvol en volgens een echt, onvervalst plan!

Ecokathedraal Mildam

De charme van het geheel zit hem voor ons dan toch vooral in dit ordeloze, ongeplande gestapel én in de sneeuwklokjes en krokusjes die hier naar hartelust tussendoor groeien.

Fred verdenkt Gemeentewerken van de stad Heerenveen ervan op deze manier mooi van hun bouw- en bestratingsafval af te komen, want midden in Heerenveen spotten we ook al een ‘ecologisch’ middenbermpark vol bestratingsresten. Dat ‘ecologisch’ leek meer betrekking te hebben op een plek waar je je afval een beetje aardig opstapelt om er vervolgens nooit meer iets aan te hoeven doen, slim en lekker goedkoop constateerden wij sarcastisch….

Oranjewoud

Op een van onze wandelingen door het Oranjewoud ziet Fred een verzameling ballonnen hoog in een boom hangen. De kwajongen in hem komt vrijwel onmiddellijk naar boven en met een paar welgemikte worpen slingert hij de ballonnen ter aarde. Er hangt een envelop aan en eenmaal thuis blijkt die een vrijkaartje voor een festival in Leiden te bevatten, Summer Jazz. De ballonnen zijn de dag ervoor in Leiden opgelaten.

P1010683

We sturen de foto, in ruil voor het vrijkaartje naar de organisatie in Leiden. Dat grappig verworven kaartje zal door Joost en Marjon, ons ‘festivalsetje’, ongetwijfeld naar behoren gebruikt gaan worden. We hebben water nodig maar kunnen dat niet kopen van onze Mildamse overbuurman, kopen kan niet, krijgen wel glimlacht hij.

P1010723

Hij is altijd slager geweest, heeft de slagerij verkocht en houdt nu schapen voor de aardigheid. De schapen die rond het huis lopen zijn drachtige ooien. Zo kan hij ze goed in de gaten houden en de ooien die op het punt staan te gaan werpen, krijgen een plekje bij hem in de schuur. Na een paar dagen komen ze op een weitje aan de andere kant van het huis weer tevoorschijn, nu met dartelende lammetjes. Jaren terug heeft onze tijdelijke buurman een bootje gekocht in….jawel, Brouwershaven! Het is afgezaagd maar een waarheid als een koe – om maar in slagerstermen te blijven – de wereld is klein. Op een dag dat half Nederland in de ban is van de komende lente, varen wij door een kleine, mistige en gure wereld naar het passantenhaventje van Heerenveen.

De Engelenvaart bij Heerenveen

Om half 5 komt ook in Heerenveen de zon te voorschijn. Zonder dat we ondankbaar over willen komen, kunnen we toch wel stellen dat het dan een ietsje te laat is. Gelukkig maakt de zaterdag alles weer goed en wandelen we door Heerenveens centrum

Heerenveen

naar een bijzondere nieuwbouwwijk. Schitterend ruim aangelegd met architectonisch wel heel erg interessante ontwerpen.

Prachtig vinden wij en ook de minder vooruitstrevende houten woningen kunnen absoluut op onze goedkeuring rekenen. Eenmaal terug op de Knipmes drinken we voor het eerst dit jaar koffie in de kuip en we prijzen ons gelukkig.

P1010747

Zondag treinen we naar Delft om vervolgens met de (klein)kinderen naar ’s-Gravenzande te rijden teneinde Jeroen’s 42e verjaardag van afgelopen donderdag op gepaste wijze te vieren.

20160313_111941

Vol goede raad helpen de mannetjes met en becommentariëren zij het uitpakken van de cadeaus en het wordt een gezellige dag die natuurlijk veel te snel weer voorbij blijkt…

Passantenhaventje Heerenveen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *