Een handvol dorpen en cross-country in het Geesterbos

Noordscheschut

‘Kennen jullie Hotel Verburch in Poeldijk? Ja? Je wilt niet weten hoeveel biertjes ik daar op heb!’, verzucht de brug/sluiswachter van dit gedeelte van de Verlengde Hoogeveense Vaart. Hij kent het Westland, in zijn vroegere leven werkte hij bij de NAM en moest regelmatig ’s Westlands ja-knikkers onderhouden. Dat hij daar in Poeldijk aan de biertjes ging, valt alleszins te begrijpen: wat moet een mens, ver van huis anders in Poeldijk?! Dat het hotel inmiddels is vervangen door de plaatselijke Chinees, dat hoeven we hem niet te vertellen, ook daarvan is hij op de hoogte… Hij vertelt verder over Noordscheschut, waar hij woont, en over de Verlengde Hoogeveense Vaart. In vroeger dagen stond het leven hier in het teken van veen en turf. Dat werd hoofdzakelijk via het water vervoerd. De vervenerswoning – daar woonde de belangrijkste man van het dorp, want eigenaar van de veengronden – was zo gesitueerd dat men vanuit het huis de vaart zover mogelijk inkeek, handig om het reilen en zeilen in de gaten te houden! Tegenwoordig staan er grappige informatiezuilen langs de vaart.

P1020083

Een soort knijpkatten maar dan anders: als je het verhaal wilt horen, is het zaak dat je constant op het pedaal blijft trappen! Op een mooie zondag fietsen we door dit prachtige land, stuiten bij Nieuwlande op een onderduikershol, een door de dorpsbewoners gerestaureerde herinnering aan de Tweede Wereldoorlog.

Slaperige dorpjes worden afgewisseld door prachtige heidevelden met jeneverbesbosjes.

We steken de vaart over, waardoor we morgen weer een stukje verder zullen varen.

Verlengde Hoogeveense Vaart

Als we de volgende dag op het verzorgde passantenplekje in Geesbrug liggen, komen de fietsen weer tevoorschijn. We gaan de volgende, prachtige dorpjes bekijken: Gees, Meppen, (oud)Aalden, Zweelo, Benneveld, Oosterhesselen en Zwinderen. In veel van die dorpjes lijkt de tijd stil te staan. Rietgedekte boerderijtjes worden afgewisseld door (natte) heidevelden,

we zien veel broedende ooievaars en schapen met hun lammetjes. De tocht voert door het Geesterbos en het stroomgebied van het Geeserstroom, echt heel mooi.

Stroomdal Geeserstroom

Zo mooi dat we hier ook nog wel een wandeling willen maken. De wandeling die we voor de volgende ochtend uitzoeken belooft voor 75 procent grassige bospaden, dat klinkt aantrekkelijk. Helaas, de heren bosbeheerders zijn hier door het hele bos zo lomp tekeer gegaan dat we onze weg moeten zoeken tussen hoge, modderige sporen van grote trekkerbanden, bepaald geen positieve bijdrage aan het wandelplezier!

Geesterbos

Soms kunnen we er gewoon echt niet door omdat die diepe sporen zijn getransformeerd tot één grote watervlakte! Grassige bospaden, waar mensen lekker op hun gympen kunnen wandelen, zullen hier de komende tijd ver te zoeken zijn en dat is echt jammer, want het is een prachtig, afwisselend bos/heidegebied….

Als we terugkomen van de wandeling ligt er een briefje met een telefoonnummer van de brugwachter: als we verder willen varen, kunnen we dat nummer bellen.

Geesbrug

Dat doen we dan ook gelijk en om 1 uur kunnen we aansluiten bij de brug van Zwinderen om in konvooi naar Veenoord/Nieuw Amsterdam te varen. Elf bruggen moeten op dat traject geopend worden en de brugwachter, vandaag een vrouw, begeleidt ons van brug naar brug.

P1020178

Zes jaar geleden, toen we ook hier waren, deed Dinie dat en we hadden leuk contact met haar. Het was herfstachtig koud, bij de ene brug gaven we haar een mok gloeiend hete koffie aan om hem bij de volgende leeg weer aan te pakken en dan daarna nog eens zo´n zelfde rondje. Nadat we een leuke foto van haar bij de brug mailden, hielden we zo zelfs nog een poosje contact. De gezellige dame die nu de bruggen voor ons bedient, kent Dinie en zal haar onze hartelijke groeten overbrengen. Jammer, dat zij dit werk lichamelijk niet meer kan doen… In het centrum van Nieuw Amsterdam vinden we een mooie afmeerplek en bellen de Nieuw Amsterdamse dierenarts voor een afspraak.

P1020159

Dorus moet zijn inentingen nog hebben, is ons te binnen geschoten, dus dat moet maar snel geregeld worden voordat we straks zomaar in ene de grens over schieten….

P1020165

2 gedachten over “Een handvol dorpen en cross-country in het Geesterbos

 1. Weer heel herkenbaar, al die bruggetjes en toen studenten die mee fietste om ze open te maken.
  Wat is Nederland toch mooi vooral ook die dorpjes waar de tijd nog stil staat.
  En wat mooi die bonte specht.
  In Nieuw Amsterdam hebben wij ook gelegen ,maar ik weet niet of daar een dierenarts is .maar dat is al weer een tijdje geleden.
  In gedachten vaar ik met jullie mee door die mooie plaatsen.
  liefs Trudy.

  • Fijn om te lezen Trudy! Als de tijden weer wat rustiger zijn, misschien ook weer eens in het echie….? Liefs en sterkte xxxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *